KÜTÜPHANELER YETERSİZ!

Yaklaşmakta olan YKS,KPSS gibi sınavların yanında üniversitelerin vize dönemlerinde olduğumuz için İstanbul’da ki kütüphaneler ve öğrencilerin yakındığı büyük bir problem olan kütüphanelerin yetersizliği hakkında bir bir araştırma yapmak istedim.

      İstanbul kadar büyük ve tarihi bir şehirde gerek tarihi,gerek modern anlamda birçok kütüphane hali hazırda bulunmakta.Fakat bu kütüphaneler de öğrencilere yetmiyor.Çünkü üniversite öğrencileri vize final haftalarında,YKS/KPSS/ALES/YDS vb. sınavlara hazırlanan öğrenciler ise uzun süreli olarak ders çalışmak için kütüphaneleri kullanıyor.Ve genel olarak baktığımızda herkes kütüphanelerin yetersizliği durumundan şikayetçi. Çalışmak için kütüphane bulabilen güruh da kütüphanelerin saat ayarlarından memnun değil. Birkaç büyük kütüphane dışında çoğu kütüphanenin akşam 18.00-19.00 arasında kapatıldığını ve gece ders çalışmak isteyenlerin aleyhine bir durum olduğu öğrencilerin söylemleri arasında.

       “Kütüphaneler ders çalışma verimliliğini artırıyor.”

YKS sınavına hazırlanmakta olan bir öğrenciye “Kütüphanede çalışmak senin için neden bu kadar önemli? Diye sorduğumda “Kütüphaneler ders çalışma verimliliğini artırıyor.Evde ders çalışırken sıkılabiliyorum.Zaten ev ortamı olduğu için daha rahat ve her an ders çalışmayı bırakmaya meyilli olabiliyorum.Ama kütüphanede rakiplerimi,arkadaşlarımı görünce hem hırslanıyorum hem de ders çalışma isteğim daha da artıyor.” Cevabını aldım.

Ayrıca durum sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin birçok yerinde aynı.Bu kütüphanelerin yoğunluğunun nedeni sayı azlığı,saat sorununun dışında üniversite kütüphanelerinin de yetersiz olması. Lisans eğitiminden sonraki sınavlara hazırlanan öğrenciler de kendi okullarının kütüphanelerine değil,halk kütüphanelerine akın ediyor. 
YÖK geçtiğimiz zamanlarda bu konu hakkında bir çalıştay yaptı.Ama hala daha bu standartlara uymayan üniversite kütüphaneleri var.

İBB Kütüphaneler ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder ise 2016’da “Her ilçeye bir kütüphane projemiz var. Ve bu konu hakkında çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

İstanbul’da 7/24 açık olan bazı kütüphaneleri sıralayacak olursak;
Beyazıt Devlet Kütüphanesi
Atatürk Kitaplığı
Boğaziçi Üniversitesi Kitaplığı
İstanbul Teknik Üniversitesi Mustafa İnan Kütüphanesi alternatifler arasında.


Kütüphane mefhumunun sorun olarak değil,çözüm olarak konuşulduğu günlerde görüşmek üzere.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünya Basın Özgürlüğü Günü